Kerho 22 ry

Neljätuhatta veljestä, sataneljä elämäntarinaa.

AKS:läinen elämäkerrasto.

Toimittanut: Matti Kuusi, Ville-Paavo Aitola

Julkaisija: Kerho 22 ry, 1991, sivuja 502 

WSOY  ISBN 951-0-17428-9

 

Kirja sisältää Valtiollisen Poliisin 1940-luvulla kovasti kaipaaman listan AKS:n jäsenistä ja sadanneljän merkittävimpiin kuuluneen jäsenen hyvin värikkäät ja erilaiset elämäntarinat. Tämä teos selvittää monta jälkimaailmalle tähän saakka ratkaisematonta arvoitusta ja antaa avaimet käteen monelle isänsä tai isoisänsä kohtalon mietiskelijälle.

 

Akateemisen Karjala-Seuran jäsenet

Jäsenluettelon laatineet: Ville-Paavo Aitola ja Aarne Helle

Julkaisija: Kerho 22 ry, 1995, sivuja 103 

Yliopistopaino ISBN 951-97217-0-3

 

Täydentävä kirjanen Neljätuhatta veljestä, sataneljä elämäntarinaa kirjalle. Julkaistun luettelon perusaineistona on ollut V-P- Aitolan suorittama mainitun teoksen jäsenluettelon vaativa täydennystyö, mihin on sisältynyt nimivirheiden korjaaminen ja syntymäaika- ja paikkatietojen täydentäminen. Tähän luetteloon sisältyvät lisätiedot on koottu lähinnä ammatillisten järjestöjen ja oppikoulujen matrikkeleista. Myöskin korkeakoulujen opiskelijamatrikkeleista on saatu tietoja. Lisäksi ovat lukuisat AKS:n jäsenet samoin kuin heidän lähiomaistensa antaneet täydentäviä selityksiä.

Luetteloon on otettu kaikki tiedossa olevat AKS:n jäsenet. Seuran toiminta-aikana siitä erosi useita henkilöitä erilaisista syistä. Kun tiedot eron syistä ja ajankohdista ovat puutteellisia, ei eroamisia ole tähän luetteloon kirjattu.

 

Bobi Siven Karjalan sankarinuorukainen

 

Toimittanut: Erkki Kansanaho

Julkaisija: Kerho 22 ry, 1993, sivuja 64

Kirjapaino Raamattutalo ISBN 952-90-4515-8

 

Useimmille Bobi Sivénin nimi on tullut tunnetuksi sen vuoksi, että 1922 perustetun Akateemisen Karjala-Seuran lipun nauhoihin kiinnitettiin hänen surmanluotinsa. Siihen viitattiin seuran jokaisessa valatilaisuudessa. Kun uudet jäsenet olivat vannoneet lipun edessä valan, sen vastaanottaja jatkoi: ”Meidän lippumme sinivalkoiset nauhat kätkevät muiston miehestä, joka ennemmin kaatui oman kätensä kautta kuin peräytyi siltä paikalta, jolle hän oli itsensä asettanut – kuulan, jolla Karjalan sankarinuorukainen Bobi Sivén itsensä surmasi ennemmin kuin perääntyi. Olkaa tekin, kuten hän, uskolliset kuolemaan asti” Tarina ensimmäisestä AKS:läisestä, vaikka seuraa ei ollut vielä hänen kuollessaan perustettukaan.

 


VOI VOITETTUJA, pitkän elämän varrella muistiinmerkittyä

Toimittanut: Niilo Pesonen, 1992, sivuja 140 

TAMMI  ISBN 951-31-0070-2

 

Lääkintöhallituksen entinen pääjohtaja, lääkäripiirien grand old man Niilo Pesonen on ollut mukana monessa maamme historian jännittävässä käänteessä. 1920-30 luvuilla hän viritteli heimoaatetta suomensukuisten kansojen kesken. Pesosen sodanaikaiset toimet, ennen muuta Stalinin joukkohautojen tutkiminen Ukrainassa, kompromettoivat hänet venäläisten silmissä ja johtivat sodan jälkeen tekaistuun syytteeseen ja vankilatuomioon. Autenttinen päiväkirja vankeusajalta on monella tapaa mielenkiintoinen: lääkäri ja tutkija pysyy roolissaan vankilassakin – töitä ja tutkittavaa riittää niin ettei ankea ympäristö pääse masentamaan.

AKS:n keskeinen vaikuttaja, jäseneksi hän liittyi vuonna 1925 saaden valajäsennumeron 252. Ylioppilaskunnan johtaja 1938-1940 ja AKS:n hallituksessa toisena varapuheenjohtajana 1940-1944.