Akateemisen Karjala-Seuran Ansioristi

AKS Ar

Akateemisen Karjala-Seuran Ansioristi

-niminen kunniamerkki (AKS Ar) on perustettu historiallisen AKS:n satavuotispäivän 22.2.2022 juhlallisuuksien yhteydessä. Muistoristi kuuluu maanpuolustuksellisen järjestön myöntämänä "Muun isänmaallisen toiminnan ansioristit ja mitalit" -luokkaan. Ansiorististä ja sen jakoperusteista on vahvistettu erillinen AKS Ar:n Ohjesääntö.

Ansioristit myöntää esityksestä Akateemisen Karjala-Seuran Perinneyhdistys ry:n hallitus kunkin vuoden 22.2. lähinnä olevassa kokouksessaan. Esitykset perusteluineen tulee olla hallituksen käsittelyssä kutakin myöntöpäivää edeltävän kalenterivuoden 31.12. mennessä. Esitys laaditaan erityiselle lomakkeelle. Hallitus voi omasta aloitteestaan myöntää ansioristin myös muuna ajankohtana.

Ansioristit on numeroitu alkaen numerosta 1. Myönnetyistä risteistä pidetään yllä luetteloa.

Ansioristiä ei voi esittää itselleen, eikä sitä voi ostaa. Esityksestä myönnetyistä ansioristeistä ja mukana seuraavasta pienoisrististä peritään lunastusmaksu. Esittäjä sitoutuu suorittamaan maksun.

Vahvistettu lunastusmaksu on 222 euroa. (vv. 2023-2024)


Akateemisen Karjala-Seuran Ansioristi jaettiin ensimmäisen kerran AKS:n perustamisen satavuotisjuhlassa 21.10.2022 Ostrobotnian juhlasalissa. Kuvassa oikealta ristien saajat nro 1 filosofian tohtori Jussi Niinistö, kukitettuna ristin graafinen suunnittelija Kirsi Salonen, nro 2 valtiotieteen tohtori Mikko Uola ja nro 3 juhlivan yhdistyksen puheenjohtaja, valtiotieteen maisteri Jukka Elomaa. AKS:n Ansioristin suunnittelijat ovat Pekka Lehtiö ja Ville-Veikko Kirvesmies. Kuva: AKS


AKS:n Perinneyhdistys ry Huomionosoitusohjeisto

Vahvistettu 19.9.2023


Akateemisen Karjala-Seuran Ansioristi

AKS Ar esityslomake on tulostettava, täytettävä ja esittäjän allekirjoitettava sekä toimitettava kirjeitse AKS:n Perinneyhdistys ry:lle käsittelyyn.


Vapaussodan Perinneliitto ry Sininen risti

Sinisen ristin ohjeisto ja esityslomake. Ohjeisto tarkistettu ja hyväksytty 15.9.2009.