AKS:n perustamisen 100-vuotisjuhla 21.10.2022

Ostrobotnian juhlasali oli täynnä isänmaan ystäviä, kaikki illalliskortit oli myyty loppuun jo kuukautta aikaisemmin. 

Juhlassa palkittiin ansioituneita järjestön toimihenkilöitä sekä julkistettiin Akateemisen Karjala-Seuran ansioristi. Ansioristin saajat: 1) Fil. tri Jussi Niinistö 2) Valt. tri Mikko Uola ja 3) AKS:n pj. Jukka Elomaa. Graafikko Kirsi Salonen kukitettiin juhlavuoden visuaalisen ilmeen tekijänä.

Puheenjohtaja Jukka Elomaan avauspuhe

Valokuvia tapahtumasta

Jussi Niinistön Juhlapuheen tiivistelmä:

Olemme kokoontuneet juhlimaan 100 vuotta sitten perustettua Akateemista Karjala-Seuraa, nuoren Suomen sivistyneistön etujoukkoa, joka syntyi heimohengestä, eli maanpuolustus- ja suomalaisuus-aatteesta ja kuoli Moskovan tahdosta syksyllä 1944 välirauhan sopimuksen perusteella. 

Vaan kuoliko AKS? Järjestönä kyllä, henkisesti ei. Aikanaan tavattiin sanoa, että AKS ei ole vain seura vaan se on kansallishenkinen maailmankatsomus. AKS-veljien panos tasavallan tärkeillä paikoilla vaikutti sodan jälkeisistä vaaran vuosista vuosikymmeniä eteenpäin aina kylmän sodan päättymisen vaiheille saakka, aina kun oli tarvetta toimia Suomen itsenäisyyden ja itsemääräämisoikeuden puolesta kommunismia vastaan. Ja eläähän AKS:n henki edelleen. Siitä osoituksena ovat tämä perinneyhdistys, tämä juhlaillallinen ja laajemmin ajateltuna koko maanpuolustushenkinen Suomen kansa.

Sisustukseen oli teetetty kuvasuurennoksia AKS:n alkuajolta. Finna kuva-arkiston kuvia.

Myyntipöydän anti oli runsas. Heimokansojen liput koristelivat esittelyhuoneen seinää.
AKS:n perinneyhdistys ry