Historian tutkijoille ja keräilijöille erinomainen lähdeteos Lapualta

27.11.2023

Lapualle Kosolan taloon oli 25.11. kutsuttu kolmisenkymmentä isänmaan naista ja miestä pienimuotoiseen mutta suurisydämisen lämminhenkiseen tilaisuuteen, jossa sai päivänvalonsa paikallisen historiantutkijan ja keräilijän Matti Kiilusen - myös AKS:n Perinneyhdistyksen jäsen - teos "Sinistä ja mustaa, Lapuan Liike ja Isänmaallinen Kansanliike keräilyn kohteena."

Kirjassa sivutaan myös Akateemista Karjala-Seuraa, järjestettiinhän sen nimissä 1936 Kuortaneen Kesäleiri-niminen nuorisolle suunnattu tapahtuma, jonka taustavoimana oli tosiasiallisesti saman vuoden alussa lakkautetun Sinimustat-järjestön aktiivit henkilöt uuden Mustapaidat-nuorisojärjestön kautta.

Tämä lähes kolmesataasivuinen, hyvälle paperille painettu runsaan kuva-aineiston ja seikkaperäiset tekstiselitteet sisältävä opus on erinomainen lisä aihepiirin tutkijoille ja keräilijöille, huutokauppojen pitäjille ja harrastajille.

Tilaisuudessa Matti Kiiluselle luovutettiin Vapaussodan Perinneliiton myöntämä Sininen Risti ja AKS:n Perinneyhdistyksen myöntämä painettu pöytälippu sekä muitakin huomionosoituksia, mm. luettiin Rva Margaretha Mannerheimin Italiasta lähettämä kannustava tervehdys.

Herättäjäyhdistyksenkin käytössä olleen Vihtori Kosolan vanhan kotitalon pieteetillä kunnostetut salit tarjosivat upeat puitteet itse tapahtumalle ja siellä nautituille tarjoiluille, mm. suomalaiskansalliselle "mansikkakaakulle ja kermakaffiille."