AKS:n varainkeräyspostikortit

Korttisarja Karjalan ja Inkerin puolesta

Varainhankinta on aina ollut tärkeä osa AKS:n ydintoimintaa. Ensimmäinen tuottoisa tukituote oli Karjala- ja Inkeri-aiheiset postikortit. Vuonna 1923 tilattiin Saksasta 500 000 korttia, joiden myyntihinta oli 2 mk kappaleelta. Korttien kuva-aiheita oli 20. Kortteja valmistettiin vihkona, yksittäin suoralla leikkuureunalla sekä koristereunalla. Korteissa oli eräkohtaisia eroavaisuuksia myös tekstissä, kirjoitusvirhe ”Poulesta” esiintyi monessa kortissa. Painosta vastaanotettuja kortteja ei palautettu, koska niillä oli kova kysyntä ja krijoitusvirheen sisältämä erä myytiin markkinoille.

Kuva-aiheina oli heimosotaretkien tapahtumia sekä luonto- ja maisemakuvia. Jokaisessa kortissa oli teemaan sopiva runonpätkä sekä kuvan sanallinen selvennys. Valokuvaajina mainitaan E. Räikkönen, P. Talvela, K. Inha ja A. Väisänen. Runoilijoina A. V. Koskimies, A. Sihvo, J. Räikkönen, E. Leino, J. L. Runeberg sekä pätkiä Kalevalasta.

Kortit saivat hyvän vastaanoton mm. maaseudulla, laadukkaat kortit kävivät kaupaksi ja ensimmäisenä kevätkautena niitä myytiin 100 000 kpl. Kannatuskortteja lahjoitettiin myös suoraan heimopakolaisille, myyntitulot näistä korteista he saivat pitää itse