AKS:n perustamisesta 90 vuotta - Lipunnaulaus

22.2.2012

Lipunnaulausvuorossa ylimetsänhoitaja Alpo Harala, AKS:n valajäsen no. 1999.

Akateemisen Karjalaseuran perinneyhdistys järjesti AKS:n perustamisen 90-vuotisjuhlan 22.2.2012 Ostrobotnialla Helsingissä.

Juhlan tervehdyssanat lausui yhdistyksen puheenjohtaja, lääketieteen lisensiaatti Olavi Larma ja juhlapuheen piti kenraalimajuri Kalervo Sipi. Tilaisuudessa esiintyi kuoro Kaaderilaulajat Matti Orlamon johdolla ja Kaartin soittokunta johtajanaan Raine Ampuja. Juhlaillallisilla yhdistyksen sihteeri, professori Tapani Havia välitti heimotervehdyksen Veronika Pahomovalta, joka on lähtöisin Aunuksen Kuujärveltä. Hänen isänisänsä oli Väinö Pahomov, joka vuonna 1942 toi Karjalan nuorten tervehdyksen AKS:n täyttäessä 20 vuotta ja samoin esitti heimotervehdyksen AKS:n 85-vuotisjuhlassa Ostrobotnialla vuonna 2007.

Juhlaa edelsi lipunnaulaustilaisuus, jossa AKS:n perinneyhdistyksen lipun vihkimispuheen piti rovasti Jaakko Simojoki. Lippu on samankaltainen kuin taiteilija Toivo Vikstedtin suunnittelema alkuperäinen AKS:n lippu, joka on lahjoitettu Kansallismuseon haltuun.

Vuonna 1922 perustetun ja 1944 lakkautetun Akateemisen Karjalaseuran (AKS) tavoitteena oli alkuaan Itä-Karjalasta Suomeen tulleiden pakolaisten avustaminen, mutta sittemmin myös kansallistunteen ja heimoaatteen vaaliminen sekä maanpuolustustahdon kohottaminen.

1930-luvun loppua kohden järjestön aatemaailmassa vahvistuivat pyrkimykset kansalaissovun ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden edistämiseksi, joita pidettiin tärkeinä maanpuolustuksen kannalta. Karjalan Kannaksen linnoittaminen vapaaehtoisin talkoovoimin oli AKS:n ehdottama ja organisoima hanke.

AKS:n lakkauttamisen jälkeen oli jäsenten verkostona Kerho 22-niminen epävirallinen yhdistys, joka rekisteröitiin vuonna 1958. Kerhon nimi muutettiin vuonna 2003 AKS:n perinneyhdistys ry:ksi.

Perinneyhdistyksen tarkoituksena on AKS:n perinteiden, suomalais-kansallisen hengen ja kulttuurin vaaliminen sekä kansallisen yhtenäisyyden lujittaminen. Yhdistys järjestää kuukausikokouksia esitelmineen sekä avustusmatkoja Aunuksen Karjalaan ja Inkerinmaalle.

Vesa Rinkinen

Uutta lippua tarkastelemassa yhdistyksen sihteeri Tapani Havia (oikealla) ja Raimo Nissinen.