Jaakko Valtanen In Memoriam

19.1.2024

IN MEMORIAM
Jaakko Valtanen (1925-2024)
Kenraali, Puolustusvoimain komentaja 1983-1990

Puolustusvoimain entinen komentaja, kenraali Jaakko Valtanen osallistui talvisotaan vapaaehtoisena lähettinä ja radiomiehenä sekä jatkosotaan mm. tykistöupseerina. Hänen pitkä ja ansiokas sotilasuransa päättyi puolustusvoimain komentajan tehtävään vuosina 1983–1990. Valtanen oli viimeinen aktiivipalveluksessa ollut upseeri, jolla oli sotakokemusta viime sodistamme. Hänellä oli erittäin suuret ansiot maanpuolustustahdon mittaamisen ja maanpuolustustiedotuksen uranuurtajana. Reserviin siirryttyään Valtanen osallistui aktiivisesti keskusteluun vapaaehtoisen maanpuolustuksen merkityksestä ja kehittämisestä.

Jaakko Valtanen vastaanotti 21.4.2015 Akateemisen Karjala-Seuran kirjaillun pöytälipun nro 3.

Jatkosodan aikana ja ennen jäsenyyttään varsinaisessa AKS:ssa, Valtanen toimi Oppikoulujen Karjala-Seurojen liiton toiminnanjohtajana. Tässä tehtävässä hän oli mukana mm. mittavassa keräyksessä, jossa Itä-Karjalan suomalaisille kouluille onnistuttiin hankkimaan noin 15 000 kirjaa. Tästä määrästä muodostettiin alku yli sataan kirjastoon. OKS järjesti myös kaksi viihdytyskiertuetta Äänisjärven rannikkopuolustuksen joukkoihin. Kertomansa mukaan tutustuminen suomensukuisiin vepsäläisiin Soutjärvellä oli pysyvästi mieliin jäänyt kokemus. Valtasen kaudella OKS hankki yli viisisataa joululahjapakettia itä-karjalaisille lapsille jouluna 1943.

Sotilasuralta reserviin siirryttyään Jaakko Valtanen osallistui Akateemisen Karjala-Seuran Perinneyhdistyksen toimintaan mm. tuoden entisten Oppikoulujen Karjala-Seurojen jäsenten tervehdyksen AKS:n 95-vuotissymposiumiin Ostrobotnialla 2017. AKS:n perustamisen satavuotisjuhliin 2022 ei kenraali Jaakko Valtanen enää voimiensa huvetessa kyennyt osallistumaan ja kieltäytyi vaatimattomana upseerina ja herrasmiehenä enemmältä huomiolta. Hänelle olisi ansioistaan luovutettu AKS:n Ansioristi miekkasoljella.

(Tekstilaina sotilasuran osalta ja kuva: Reserviupseeriliitto, muu teksti ja kuvan käsittely AKS)