Vuosi alkuun professorin esitelmällä totalitarismista

16.1.2024

AKS:n kevätkausi 2024 alkoi Bottalla 16.1. tiivillä paketilla asiaa totalitarismin olemuksesta. Oulun yliopiston historian professori, FT Kari Alenius kertoi vakuuttavaan mutta kiihkottomaan tyyliinsä kuulijansa faktoilla teemaan imaisten sosialismin ja kansallissosialismin olemuksesta totalitaristina järjestelminä. Listatuiksi tulivat niin Neuvosto-Venäjä, kansallissosialistinen Saksa ja maoistinen Kiina sekä selvisi ero natsismin ja fasismin välillä. Maininnan saivat myös Francon Espanja, Mussolinin Italia ja Putinin Venäjä. 

Arkipäivän ajatuksenjuoksusta ja uutisoinnista hän herätti yleisöä ihmetellen, miksi sanotaan, että "kansallissosialistisessa järjestelmässä ei mikään ollut hyvää" mutta aivan rinnasteisesta sosialismista todetaan, että "systeeminä se on hyvä mutta Neuvostoliitosssa se ei toiminut?" Ajatuksia herättävää, kun puhutaan mielipidevaikuttamisesta ja medianlukutaidosta tämän päivän maailmassamme.

Yleisöstä nousi kysymys, voisiko totalitaristinen organisaatio, järjestö tai yhteisö, joka ei olisi juridinen valtio, mutta joka osaisi hyödyntää nykypäivän virtuaalista maailmaa, somea ja mediaa nousta kahden tai useamman maan rajat ylittäen hegemoniseen asemaan ilman valtiollista sotakoneistoa? -Kylmäävä ajatus!